یک مطالعه جدید نشان می دهد که حدود یک چهارم زنانی که جراحی سرطان پستان دارند در طی شش ماه پس از عمل جراحی ، درد قابل توجه و مداوم پستان را تجربه می کنند. بعد از جراحی سرطان پستان، بعضی از خانم ها درد عصبی (نوروپاتی) در دیواره قفسه سینه ، زیر بغل و بازوها دارند که با گذشت زمان برطرف نمی شود. این سندرم سندرم درد پس از ماستکتومی (PMPS) نامیده می شود زیرا این سندرم در ابتدا در زنان مبتلا به ماستکتومی توصیف شده است اما همچنین می تواند پس از جراحی برای حفظ پستان (مانند لومپکتومی: برداشتن جرم) ایجاد شود.
علائم سندرم درد پس از ماستکتومی (PMPS)
علائم کلاسیک PMPS شامل درد و سوزش قفسه سینه ، زیر بغل و دیواره بازو است. درد در شانه یا اسکار ناشی از جراحی نیز ممکن است احساس شود. سایر شکایات معمول شامل بی حسی ، سوزش و درد سوزش یا خارش غیر قابل تحمل است. بیشتر زنان مبتلا به PMPS گزارش می کنند که علائم آنها شدید نیست.
سندرم درد بعد از ماستکتومی PMPS چقدر شایع است؟
مطالعات نشان داده است که بین 20 تا 30 درصد زنان علائم PMPS را پس از جراحی تجربه می کنند. تصور می شود PMPS در طی جراحی با آسیب عصب زیر بغل و توراکس در ارتباط باشد ، اما علل آن به خوبی شناخته نشده است. زنان جوان تر كه برداشت كاملي از غدد لنفاوي بغل (ALND) انجام داده اند (نه فقط نمونه گيري از غدد لنفاوي ، SLNB نگهبان) ، و يا آنهايي كه پس از جراحي نيز پرتودرماني كرده اند ، بيشتر دچار PMPS مي شوند. اکنون ALND کمتر شایع است ، PMPS کمتر از گذشته است.
مدیریت سندرم درد بعد از ماستکتومی: (PMPS)
صحبت کردن در مورد دردی که دارید مهم است. PMPS باعث می شود دست خود را از دست داده و به مرور زمان توانایی استفاده عادی از آن را از دست دهید.
PMPS قابل درمان است. برخی از داروهای ضد درد ، مانند مواد افیونی ، همیشه برای درد عصبی مفید نیستند ، اما داروها و روش های درمانی مفید برای این نوع درد وجود دارد. برای کنترل درد باید با پزشک خود صحبت کنید.
سلام و عرض ادب، بنده خانمی 43 ساله هستم که تیرماه 1400 عمل جراحی برای خارج کردن فیبروآدنومای بزرگ شده روی پستان چپم انجام شد، این عمل برای دومین بار در طی 12 سال و با توجه به رشد مجدد توده و بزرگی آن تکرار شد، در حال حاضر با توجه به گذشت تقریبا ده ماه از عمل جراحی درد تیر کشنده در محل عمل و سوزش نوک پستان دارم که باعث نگرانی من شده، البته به نظر میرسد با تغییرات هورمونی میزان درد کم و زیاد میشود، آیا این درد طبیعی است؟ یا بهتر است پیگیری نموده و دنبال درمان باشم؟
درود بر شما خانم گرامی
دردهای ناحیه پستان معمولاً ارتباطی به فیبروآدنوم ندارد و فیبروآدنوما به ندرت باعث ایجاد درد میشود. همانطور که خودتون اشاره کردید این درد به دورههای عادت ماهیانه شما مرتبط هست تغییرات هورمونی که در یک دوره ماهیانه اتفاق می افتد اثر مستقیم بر پستان ها دارد که در بعضی از خانمها باعث درد پستان می گردد.البته درد پستان دلایل دیگری هم دار که می توان به استرس و اضطراب اشاره کرد.گفتنی ست که در بسیاری از موارد واقعاً علتی برای درد پیدا نمی شود اما چنانچه بیمار مطمئن شود که این درد نشانه ی بیماری بدخیمی نیست همین اطمینان و آسودگی فکر باعث کاهش درد خواهد شد.
در صورت اذیت کننده بودن درد میتونید از مسکن های معمولی استفاده کنید.
اگر با تمام این تفاصیل درد ادامه دار و اذیت کننده باقی بماند، می بایست به پزشک مراجعه کرد تا بررسی های بیشتری انجام شود.
وجود تب و لرز قرمزی توده و ترشح و تغییرات ظاهری در پستان نیاز به پیگیری جدی دارد.