مراقبتهای مهم بعد از جراحی سرطان سینه

مراقبتهای-مهم-بعد-از-جراحی-سرطان-سینه

لحظه ای که بیمار متوجه میشود به سرطان مبتلا شده است، یکی از لحظاتی است که همیشه در یاد بیمار باقی خواهند ماند و خاطره ای تلخ در ذهن بیمار و اطرافیان آن به جا خواهد گذاشت. اما چنین اخباری ، با وجود وحشت و بار سنگین روانشناختی که بر دوش بیمار می گذارد ، برای بسیاری بعد از جلسات درمانی که به موقع انجام میشود، تبدیل به شیرینی و درمان خواهد شد.

مراقبت های روانشناختی یکی از اصلی ترین نگرانی های بیماران سرطانی ، به ویژه سرطان سینه است. در مجموع ، وقتی بیمار به چهار جنبه جسمی ، روحی ، معنوی و اجتماعی وی توجه شود ، می توان مراقبت های بیمار را جامع و کامل دانست. بنابراین ، مشاوره روانشناسی ، به ویژه در ابتدای تشخیص ، به بیمار کمک می کند تا آسان تر با بیماری کنار بیاید.

درمان اثربخش و مناسب برای یک بیمار سرطانی منوط به جراحی ، شیمی درمانی و رادیوتراپی نیست، بلکه توجه به مراقبت های ویژه جسمی و روانی پس از درمان اولیه و برداشتن تومور سرطانی اهمیت ویژه ای را دارا می باشد.

بعد از جراحی سرطان سینه چگونه از خود مراقبت کنیم؟

توجه و مراقبت از زخمهای ناشی از جراحی

اگر می خواهیم دوره درمان یک بیمار سرطانی را از جراحی برای کنترل و کنترل کامل بیماری بررسی کنیم ، باید از نظر مراقبت و پانسمان زخم به مراقبت های اولیه برگردیم.

پس از جراحی ، بیمار باید به قرمزی یا درد غیرمعمول در ناحیه جراحی توجه کند. داشتن ترشحات چرکی یا خونی نیز مهم است. اگر منع دیگری نداشته باشید ، مصرف مسکن مشکلی ندارد. البته احتمال عفونت بعد از ماستکتومی (جراحی برداشتن پستان) وجود دارد که با درد ، قرمزی ، ترشحات چرکی و درد سوزشی قابل تشخیص است.

مصرف پروتئین

فعالیت بدنی برای بیمار سرطانی پستان پس از جراحی محدودیت خاصی ندارد و اتفاقاً فعالیت های عادی نیز باید ادامه داشته باشد. پیروی از توصیه های تغذیه ای این بیماران بسیار حائر اهمیت است. از جمله اینکه ، خوردن غذاهای غنی از پروتئین می تواند به بهبود زخم بیماران کمک کند. از طرف دیگر ، بیماران باید قبل از انجام معالجه غذایی میل کنند تا در روند شیمی درمانی یا رادیوتراپی انرژی کافی داشته باشند.

  روش های بازسازی و ترمیم سینه بعد از سرطان

بیماران ممکن است در طی شیمی درمانی خسته شوند. خستگی و کمبود انرژی در طی این درمان معمول است. بر این اساس ، یک رژیم غذایی غنی از پروتئین گوشت ، شیر ، تخم مرغ ، حبوبات ، عدس و سایر حبوبات برای افزایش سطح انرژی بیمار ضروری است.

مقابله با خستگی و کاهش اشتها

مقابله-با-خستگی-و-کاهش-اشتها

یکی از مضرترین عوارض جانبی درمان های سرطان ، کاهش انرژی بیمار است ، همان چیزی است که متخصصان انکولوژی راهکارهایی برای کاهش آن توصیه می کنند. بر این اساس ، در طول دوره درمان (شیمی درمانی یا دوره های بعد از جراحی) ، بیماران باید استراحت کافی داشته باشند و شرایط مناسبی برای استراحت خود فراهم کنند. همراهان بیمار باید در این مورد کنار بیمار خود باشند در صورت نیاز بیمار به آنان کمک کنند. بیماران بهتر است با هر میزان توانی که دارند، از فعالیت ها سبک چشم پوشی نکنند تا جایی که فشار زیادی وارد نشود.

رعایت رژیم غذایی بعد از درمان

فراموش نکنید. در طول دوره درمان ، سختگیری زیادی برای کنترل وزن بیمار سرطانی وجود ندارد ، اما پس از پایان درمان ، توصیه های مهم  رعایت رژیم غذایی همان توصیه هایی است که به همه افراد داده می شود . مانند خوردن روزانه پنج وعده سبزیجات و میوه ها ، خوردن غلات کامل ، محدود کردن مصرف قندهای ساده مانند شکر ، شکر ، مربا ، شیرینی ها ، شکلات و نمک ، محدود کردن مصرف گوشت قرمز به ویژه گوشت های پرچرب و فرآوری شده و پرهیز از مصرف مصرف الکل.

پوشیدن لباس راحت

بیماران سرطانی پستان که در حین درمان فقط بخشی از پستان خود را برداشته اند ، نیازی به استفاده از پروتز ندارند ، اما در مواردی که کل پستان برداشته می شود ، با در نظر گرفتن زمان زخم بهبود یافتن این ناحیه حداقل به یک ماه زمان نیاز دارد. همچنین در طول دوره رادیوتراپی و به دلیل حساسیت پوست در ناحیه، از پوشیدن لباس زیر و پروتز باید خودداری شود.

  احتمال ابتلا به سرطان سینه از چه سنی شروع میشود؟

جلوگیری از تورم دستها با ورزشهای هوازی

تورم دستها و از دست دادن توده عضلانی در نواحی مورد جراحت از عوارض ناراحت کننده پس از درمان و جراحی برای سرطان پستان است. به همین دلیل، بر دو مرحله مهم برای توان بخشی پس از جراحی سرطان پستان تأکید می شود: تمرینات هوازی باید تا روز بعد از جراحی شروع شود ، زیرا زنان تحت شیمی درمانی با کاهش سریع توده عضلانی مواجه میشوند و جایگزینی با بافت چربی را تجربه می کنند، که منجر به اضافه وزن می شود.

بعد از جراحی پستان، خانم ها معمولا سفتی بدن، ضخیم شدن پوست و عضلات، نداشتن تعادل عضلانی و کاهش میزان دامنه حرکت در مفاصل، بخصوص در شانه سمتی که پستان برداشته شده است، تجربه می کنند. کمبود فعالیت پس از جراحی و ماندن در موقعیت های خاص نیز باعث کوتاه شدن عضلات و تاندون ها می شود. حرکات کششی این عوارض را کاهش می دهد و انعطاف پذیری عضلات را بازیابی می کند. بهترین کشش هایی که در هفته اول بعد از جراحی به شما کمک می کند ، دو تمرین ساده است که در آن می توانید دستان خود را بر روی یک دیوار قرار دهید و حرکاتی مانند بالا رفتن از دیواره را با دستان خود انجام دهید و همان حرکت را از پهلو انجام دهید.

بارداری، بعد از 3 سال درمان

اید سوال بسیاری این باشد که اقدام برای بچه دارشدن در بیماران مبتلا به سرطان پستان که یائسه نشده اند از چه زمانی پس از درمان می تواند صورت بگیرد؟

از آنجا که بیشتر موارد عود طی سه سال اول پس از درمان رخ می دهد و بارداری در شناسایی عود و درمان آن مشکل ایجاد می کند، بهتر است دست کم سه سال پس از پایان درمان اقدام به بارداری شود

ویزیت ها و معاینات منظم ،طور منظم ویزیت و معاینه

متخصصان اطمینان می دهند که پس از پایان درمان سرطان پستان ، صرف نظر از اینکه علائمی نشان دهنده بیماری باشد یا نه ، بیماران باید به طور منظم ویزیت و معاینه شوند. این بررسی ها باید دو سال اول هر سه ماه یکبار و بعد از آن، سه سال آینده هر شش ماه یک بار انجام شود و سپس سالانه انجام شود. همچنین ، در این مدت ، اگر بیمار توده ای در پستان نمایان شود و یا به درد استخوان مشکوک شد ، باید فوراً به پزشک خود مراجعه کند.

همراه گرامی شما میتوانید برای رزرو نوبت از دکتر عطااله رسولی فوق تخصص جراحی سرطان به بخش ارتباط با ما مراجعه کنید.

دکتر عطاالله رسولی

دکتر عطاالله رسولی

متخصص جراحی عمومی و فوق تخصص جراحی سرطان

سابقه ریاست بیمارستانهای امیرکبیر و امیرالمومنین اهواز
فارغ التحصیل از دانشگاه تهران و انستیتو کانسر و با تجربه بیش از ۱۰,۰۰۰ عمل جراحی
ایشان در حال حاضر در بیمارستان آپادانا اهواز (کد نظام پزشکی ۴۴۸۹۸) مشغول به طبابت هستند.